Hac Fiyatları ve Hac Kayıtları 2025
42 defa okundu
2025 Hac Kayıtları
Hac Kesin Kayıtları Nasıl Yapılacak?
Kura sonuçlarına göre hacca gitmeye hak kazanan hacı adayları, kesin kayıt işlemleri için Diyanet İşleri Başkanlığı Organizasyonu veya Özel Acente Organizasyonlarından birini tercih edecek. Hac kura sonuçları sistemine göre kesin kayıt hakkı elde eden vatandaşlar, kesin kayıtlarını 4 Kasım 2025 tarihinde yapabilecek.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nca 2025 Yılı İçin Belirlenen Hac Fiyatları
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; 2025 yılı hac fiyatları kişi başı olarak;
4 kişilik oda 24.500 SAR
3 kişilik oda 26.500 SAR
2 kişilik oda 28.500 SAR olarak belirlenmiştir.
2025 Hac Kayıtları Sırasında ve Kayıttan Sonra Hac Yolcularından İstenecek Belgeler
1- Acente kesin kayıt için yolculardan aşağıdaki belgeleri talep edecektir;
a) e-Devlet sistemi üzerinden alacağı “Kesin Kayıt Belgesi”.
b) Kimlik Kartı/Nüfus cüzdanının arkalı önlü fotokopisi.
c) Son 6 ay içinde ön cepheden beyaz fon üzerine çekilmiş 4×6 cm. ebadında 3 adet vesikalık fotoğraf.
2- Acente kesin kaydını aldığı yolculardan aşağıdaki belgeleri talep edecektir;
a) Hac ücretini, kayıt yaptıracağı acentenin ismini ilgili bankaya beyan ederek, Başkanlığın hac hesabına yatırdığına dair belge.
b) En az 30 Kasım 2025 tarihine kadar geçerlilik süresi olan pasaport.
2025 Hac Konaklama Türleri
Hac yolcularına farklı hizmet seçenekleri sunabilmek maksadıyla Mekke ve Medine’deki otellerin fiziki yapıları ile Mescidi-i Haram ve Mescidi Nebevi ’ye olan mesafeleri dikkate alınarak, hac konaklama türleri aşağıdaki şekilde düzenlenecektir.
1) Normal Konaklama Türü
a) Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenen kriterlere uygun 2, 3 veya oda durumuna göre 4 kişilik odalarda konaklama yaptırılacak,
b) Mekke’de Mescidi-i Haram ’a en fazla 8 km; Medine’de ise Merkeziye bölgesinde bulunan standart/normal otellerde konaklama yaptırılacak,
c) Yemeklerin; Yemek Tespit Komisyonunca belirlenecek menüye uygun sabah kahvaltısı, akşam standart menü ve öğle için kumanya /çorba – salata şeklinde verilecek,
d) Konaklama ve uçuş programına göre hac süresi azami 45 gün olarak planlanacak, (bu süre uçuş planlamasındaki duruma göre farklılık arz edebilecektir)
e) Medine-i Münevver'deki konaklama süreleri 3-5 gün aralığında planlanacak.
2) Yakın Mesafeli Konaklama Türü
a) Mekke ve Medine standartlarına göre günlük oda temizliği, çarşaf ve havluların değişimi vb. hizmetleri veren 2 veya 3 kişilik odalarda konaklama yaptırılacak,
b) Mekke’de Mescidi-i Haram ’a en fazla 1.250 mesafede, Medine’de ise Merkeziye’de yer alan yıldızlı ve 2 öğün açık büfe yemek hizmeti veren otellerde konaklama yaptırılmasına ve sürenin uçak programına uygun olarak 10 – 25 gün aralığında olacak,
c) Yakın Mesafe Konaklama türleri için yapılacak ilanlarda ve hazırlanacak broşürlerde otelin ismi, mesafesi, ücreti ve kaç öğün yemek verileceği hususlarına yer verilecektir.
2025 Hac Konaklama Türleri ile İlgili Diğer Önemli Hususlar
1) Hac seyahat sürelerinin uzaması halinde yolculardan ilave bir ücret alınmayacak; sürelerin kısa olması halinde ise herhangi bir ücret iadesi yapılmayacaktır.
2) Hac ücretleri SAR olarak tahsil edilecek ve hac konaklama türleri için belirlenen ücretler dışında, kur farkı veya her ne ad altında olursa olsun, belirlenen ücretler dışında herhangi bir ilave ücret alınmayacaktır.
3) Duyuru, broşür ve afişlerde yer alan bilgilerle hac yolcularıyla imzalanan ‘Hizmet Sözleşmesi’ndeki taahhütler birbirine mutabık olacaktır.
4) Konaklama türlerinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği ücretler üzerine çıkılmayacaktır.
5) Normal hac organizasyonuna katılacak çocukların ücretleri yaş gruplarına ve verilecek hizmet kalemlerine göre Başkanlığın belirlediği ücret tarifesine göre hesaplanacaktır.
6) Yakın Mesafeli konaklama türünde çocuk ücretleri verilecek hizmete göre hesaplanacaktır.
Hac Kura Sonuçları Nasıl Öğrenilecek?
Hac sonuçları Diyanet İşleri Başkanlığı’nın www.hac.gov.tr adresinde yayınlanacak kura sorgu linkinden veya E-Devlet Sistemi aracılığı ile öğrenilebilecektir.
Hac Kayıtlarında İl Kotası Ne Anlama Gelmektedir?
Hac kayıtlarında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yüzde 60, hac ve umre acentelerinin ise yüzde 40 kota hakkı bulunmaktadır. Herhangi bir ilin (şehrin) acente kotası dolduğunda hacı adayları yalnızca Diyanet İşleri Başkanlığı’na kayıt yaptırabilmektedir. Bu nedenle her yıl hac kayıtlarının ilk gününde acente kotaları birkaç saat içerisinde dolmaktadır.
Hac Fiyatları Nasıl Belirleniyor?
Hac fiyatlarında alt sınır ve azami sınır Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenmekte ve tüm seyahat acenteleri belirlenen fiyatlara uymaktadır. Bu anlamda acenteler Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği hac fiyatlarında indirime (kampanyaya) gidebilir ancak azami ücreti kesinlikle aşamazlar.
Diyanet İşleri Başkanlığı’na Kayıt Yaptırmadan Özel Acenteyle Hacca Gidilebilir mi?
Hayır, Diyanet İşleri Başkanlığı’na hac kaydı yaptırmadan turizm acentelerinin hac organizasyonu ile hacca gidilememektedir. Bu nedenle özel kuruluşlarla hacca gitmek isteyen vatandaşlarımız hac ön kayıtlarını Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığı ile yaptırmaları gerekmektedir. Kurada adı çıkan hacı adayları, hac kesin kayıt işlemleri sürecinde özel acente tercihinde bulunabilmektedir.
2025 HAC PROGRAMLARI