Mevlid Kandili Nedir? Önemi, Faziletleri ve Yapılacak İbadetler

Mevlid Kandili Nedir? Önemi, Faziletleri ve Yapılacak İbadetler

Mevlid Kandili Nedir?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) 12 Rebiülevvel 571 senesinde dünyaya gelmiştir. Onun dünyaya geldiği bugün İslam aleminde her yıl Mevlid Kandili olarak karşılanan mübarek ve kutlu bir gün olmuştur.

Yani Mevlid Kandili, tüm Müslümanların alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimizin (s.a.v.) doğum gününü idrak ettikleri gündür.

2018 yılında Rebiülevvel ayının 12’si, 19 Kasım Pazartesi gününe tekabül etmektedir. Tüm Müslüman alemi bu yıl Mevlid Kandili’ni 19 Kasım günü idrak edecektir.

 

Mevlid Kandili’nin Faziletleri Nelerdir?

“De ki: “Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Çünkü Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir. De ki: “Allah’a ve Peygamber’e itaat edin.” Eğer yüz çevirirlerse şüphe yok ki Allah kafirleri sevmez.”

                                                                                               Âl-i İmrân Sûresi, 31 – 32. Ayetler

Mevlid Kandili; manevi atmosferi ile hem kalpleri hem de dimağları aydınlatan bir gündür. Yüce Allah’ın (c.c.) Resulü olan Hz. Muhammed’in (s.a.v.) doğduğu bugün, maneviyatıyla Müslümanların tövbeye, istiğfara ve ibadete daha çok yönelmesini sağlamaktadır.

Mevlid Kandili ile ilgili özel olarak belirtilmiş ya da farz kılınmış bir ibadet yoktur fakat bugünün fazileti Peygamber Efendimizin dünyayı şereflendirmiş olduğu günü idrak etmekten geçer.

Müslüman alemi olarak bizler için Mevlid Kandili, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) dünyaya gelişini idrak etmenin en güzel vesilesidir. Bu kutlu günde Peygamber Efendimizi (s.a.v.) anmak ve onun ahlakını örnek almak şüphe yok ki faziletli davranışlardır.

“Kim Resûl’e itaat ederse Allah’a itaat etmiş olur. Yüz çevirene gelince, seni onların başına bekçi göndermedik!”

                                                                                                                   Nisâ Sûresi, 80. Ayet

 

Allah’ın (c.c.) pek çok kez Kur’an-ı Kerim’de buyurduğu gibi Allah’a (c.c.) ve Hz. Muhammed’e (s.a.v.) itaat etmek her Müslümanın vazifesidir.

Mevlid Kandili de Peygamber Efendimizi (s.a.v.) çokça anmak, çokça salavat getirmek, Allah’a (c.c.) Resulüne (s.a.v.) daha çok yönelmek, dua ve ibadet için daha içten ve yoğun yalvarmaya vesile olan mübarek bir akşamdır.

Bugünün fazileti Hz. Muhammed Mustafa’nın (s.a.v.) dünyaya gelişi ile de sınırlı değildir. Mevlid Kandili’ni karşıladığımız 12 Rebiülevvel’de Hz. Muhammed’in (s.a.v.) doğumunun yanı sıra; 12 Rebiülevvel 622’de Hicret sona ermiştir ve 12 Rebiülevvel 632’de ise Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) ahiret alemine göçmüştür.

 

Mevlid Kandili’nde Nasıl İbadet Edilir?

Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) dünyaya geldiği günü Mevlid Kandili ile karşılamak Müslümanların daha çok ibadet etmesine vesile olan bir kutlamadır.

12 Rebiülevvel 571 tarihinde dünyaya gelmiş olan Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın (s.a.v.) doğumunun kutlandığı Mevlid Kandili için Kur’an-ı Kerim’de farz olan ya da belirtilen ayrıca bir ibadet şekli yoktur. Fakat müminlerin bu mübarek günde daha çok ibadete yönelmelerine vesile olan bu akşam için her Müslümanın kendi tercihi olarak edebilecekleri ibadetler elbette mevcuttur.

Kandiller, müminlerin daha çok tövbe istiğfarını, tefekkürünü, duasını, salavatını ve namazını eda ettiği günlerdir.

Peygamber Efendimizin (s.a.v.) alemlere rahmet için doğduğu günü, onun güzel ahlakı ile daha çok haşır neşir olarak, onun izinden yürüyerek ve Allah’ın (c.c.) kelamına kulak verip O’na yaklaşmak için çabalayarak geçirmek hem mübarek gayretlerdendir hem de kulun hayrınadır.

Mevlid Kandilinde Yapılabilecek İbadetler

  • Bol bol Allah’ın (c.c.) Kelamı Kur’an-ı Kerim okumak ve dinlemek.
  • Peygamber Efendimize (s.a.v.) çokça salavat getirmek. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) şefaatine nail olmayı umut etmek ve ümmet bilincini tazelemek.
  • Tefekkür etmek. Yüce Allah (c.c.) ve İslam üzerine kafa yormak. Ayetleri anlayarak ve doğru kul olmanın yollarını arayarak Allah’ın (c.c.) yolunda nasıl daha emin adımlarla yürüneceğini düşünmek.
  • Kaza namazlarını kılmaya özen göstermek.
  • Nafile namazlar kılarak bol bol dua ve şükür etmek.
  • Mümkünse oruç tutmak. Bu mübarek akşamın gündüzünü oruç ile geçirmek.
  • Günahlara samimiyetle tövbe ve istiğfar etmek.
  • Ayet-i kerimeleri ve sahih hadisleri okuyarak ihlasta bulunmak.
  • Yalnızca kendin için değil, Ümmet-i Muhammed bilinciyle tüm Müslüman kardeşlere dua etmek.
  • Allah’ı (c.c.) ve O’nun Resulü’nü (s.a.v.) bol bol anmak.
  • Diğer Müslümanlarla helalleşmek. Helallik alıp vermek.
  • Küs ve dargın olanları barıştırmak.
  • Kırılmış gönül varsa gönülleri almak.
  • Sadaka vermek. Maddi ya da manevi birilerini mutlu etmek.
  • Namazları cemaat ile birlikte kılmaya gayret göstermek.

Bu ibadetleri ve davranışları her zaman yapmak şüphesiz en hayırlı olanıdır fakat kandil geceleri ve diğer faziletli günler Müslümanların ibadete yönelmesine ve ahlakına çeki düzen vermesine vesile olan hayırlı ve mübarek gecelerdir.