MEKKE’DE RAMAZAN AYI’NIN ÖNEMİ

MEKKE’DE RAMAZAN AYI’NIN ÖNEMİ

MEKKE’DE RAMAZAN AYI’NIN ÖNEMİ

Mekke Müslümanların en kutsal mekanı , Ramazan ayı da en kutsal aylarından biridir.Mekke’de Ramazan ayı bir Müslüman için yaşanması gereken tarifsiz duyguların ve ruh halinin yeridir. Mekanların en mukaddesi Mekke  ile ayların en mukaddes olanlarından ramazan ayının bir araya gelmesinin bir müslümanın  manevi dünyasına ve amel defterine ne denli büyük kazançlar sağlayabileceğini  düşünebiliyormusunuz.Neden Mekke’de Ramazan ayı yaşanması gerekir.

Mekke’de Ramazan Ayını Yaşamak  Allah’ın Cömertliğine Mazhar Olmak

Mekke’de  bulunan Mescid-i Haram Müslümanların kıblesinin olduğu Kabe’ yi bir inci gibi içinde bulundurmakta  ve gelenlerin hem  zahiri gözlerini hem de kalp gözlerini kamaştırmaktadır. ÖzellikleMekke’de Ramazan ayı tüm Müslümanların nazarını bu kutsal beldeye çevirmektedir.Peygamber efendimizin ( sav) mescidi haramda kılınan bir namazın diğer mescidlere oranla yüzbin kat daha fazla sevap kazandıracağını bildirmiştir. Düşünün ki evinizde kıldığınız yüz bin rekat buradaki bir rekat namaza eşdeğer bunun da  insanın amel hanesine ne denli büyük kazanım sağlayacağını tahmin edebiliyor musunuz? Mekke’de Ramazan ayı ne büyük bir lütuftur.

Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de mizanın hak olduğu belirtilmiş ve tartıda sevapları ağır gelenleri kurtuluşa ermekle müjdelemiştir. İşte sevapları arttırtabilmenin yolu da bu kutsal mekan olan Mekke Mükerremeyi çok büyük bir fırsat olarak Rabbimiz bize sunmuştur. Mekke’de Ramazan ayı, Allah’ın (CC) Rahmeti’nin en yoğun hissedildiği mekan ve zamandır. Bire yüzbin vermek, böyle büyük bir karşılığı Allah tealadan başka  kim verebilir ki? Evet bu mekanın kutsallığı ile zamanların en kutsalından olanı birbirine denk getirebilmek mümkün mü ? Tabi ki işte Mekke’de Ramazan ayını yaşamak tam da bu demek.

Ramazan ayı kutsal aylarımızdan ve cok faziletli bir ibadet olan oruç ibadetinin yapıldığı aydır. Hele öyle bir geceyi içinde barındırıyor ki tüm gecelerin en değerli en faziletli ve en hayırlısı o da Kadir gecesidir.Peygamber efendimiz (sav) İsrail oğullarından birinin Allah yolunda 1000 ay  silah giyinmiş olarak mücadele ettiğini anlatmıştı.Sahabeler buna pek şaşırmış ve amelleri onlara çok küçük görünmüştü. Allah Teala da Kadir süresini indirdi.(Beyhaki) Muhammed (sav) ümmetinin  diğer kavimlere göre kısa ömürlü olması nedeniylede Rabbimiz bize öyle fırsatlar vermiş ki az bir vakti uzun yıllara eşdeğer kılmıştır, onlardan biri de Kadir gecesidir.  Bin aydan daha hayırlı olan bu gece Ramazan ayının içinde bir elmastan çok daha değerli ve her sene ona ulaşabilmenin eşsiz heyecanını yaşamaktayız.

İşte Mekke’de Ramazan ayı bu sebeplerden dolayı öyle bir manevi huzur  ve kazanç sağlıyor ki bizim bunu elde edebilmemiz başka mekan ve zamanlarda neredeyse mümkün değildir. Hamdolsun ülkemiz her geçen gün feraha kavuşuyor, zenginleşiyor. Vatandaşlarımızın da maddi gücü daha iyi hale geliyor. Bu iyileşme Kutsal Topraklarda kendini hissetiriyor. Her geçen sene umre ziyaretlerine giden vatandaşlarımızın sayısı artıyor. Bahsi geçen manevi ikramdan faydalanmak için, Ramazan ayını Mekke’de geçirmeye gelenler çığ gibi büyüyor.

Mekke’de iftar öncesi, tatlı bir esinti ile yüreklerde yankılanacak ezanı beklemenin tadı bir başkadır. Müezinin ezana başlaması ile birlikte, gönüllerde oluşan bayram havası, bütün simalara yansıyor. Ezan sonrası anlamlı bir sessizlik ve heyacanlı bir bekleyiş başlıyor. Müezzin gamet getirmeye başlayınca, herkes tatlı bir telaşla namaza saf tutmak ve ilahi çağrıya lebbeyk demek için hareketleniyor. İşte Mekke’de Ramazan ayı o kadar tatlı, o kadar feyizli ki, bunu kelimelerle tarif etmek mümkün değildir. Her müslüman ömründe bir defa da olsa bu muhteşem manevi iklimi solumalı, dünyada iken Cennet esintilerini fark etmelidir. Mekke’de Ramazan ayı, samimi duaların ve yakarışların en yoğun olduğu yer ve zaman dilimidir. Rabbim tüm kardeşlerimize bu mübarek mekan ve zaman diliminde dua etmeyi nasip eylesin. AMİN…