Hac İle İlgili Tavsiyeler

Hac İle İlgili Tavsiyeler

 Mekke ve Medine’yi ziyaret etmeye gücü yetecek durumda olanların, yapması gereken bir ibadettir. Bu ibadeti kişinin bizzat kendisi yapacağından, neler yapacağını iyi öğrenmesi gerekir. Yola çıkmadan önce bu ibadetin, farz, vacip ve sünnetleri ile adaplarını güvenilir bir kaynaktan detaylı olarak öğrenmekte fayda vardır.

Hac ve umre ibadetini öğrenmek o kadar zor değildir. Günümüzde kitap, televizyon ve internet gibi teknolojik imkânlarla her konuyu öğrenme şansı vardır.

Hacı adayı  her şeyden önce, hac yolculuğu ticari ya da turistik bir gezinti değildir. Bu yolculukta çekilen her sıkıntı kendisine sevap olarak dönecek ve günahlarının affına sebep olacaktır.

Hac yolculuğu türlü zorluk ve sıkıntılarla yerine getirilen bir ibadettir. Onun için nefis terbiyesi açısından da önemlidir. Bir haksızlık olsa bile olgun bir şekilde davranmalı, kavga ve gürültüye sebep olabilecek davranışlardan kaçınmalı. Yola çıkmadan önce hac ve umre’yi genel hatlarıyla detaylı olarak öğrenmeli, bütün fiillerde adabı muaşeret kurallarına riayet etmeli.

Dünyanın neresinden gelmiş olursa olsun, oradaki insanlara saygılı davranmalıyız. Bütün Müslümanların kardeş olduğunu aklımızdan çıkartmamalıyız. Eğer ki gittiği gibi geri dönülecekse, bu yola hiç gitmemeli. Dönüldüğünde eskisi gibi olunacaksa ve davranışlar değişmeyecekse boşa sıkıntıya girmemeli.

Günah işlemeye, kavga ve gürültüye karşı kendimizi korumalıyız. Gücümüzün yettiği kadar peygamber efendimiz(s.a.v)in sünnetlerine önem vermeli ve mümkün olduğu kadar yerine getirmeliyiz.

Eşinizle, dostlarınızla ve komşularla helalleşmeli. İki rekât namaz kılıp yola çıkmalı. Haremeyn halkına karşı iyi ve nazik davranmalı. Onlara kesinlikle kaba davranmamalı. Çünkü Mekke halkı Allahın evinin, Medine halkı da Resulullah’ın(s.a.v) komşusudur.

Hac ve umre için borç almaktan kaçınmalı, çünkü hac gücü olanlara farzdır. Hac ve umre ziyaretlerinde, mezheplerden birini taklit etmek gerekir. Bunun için hangi mezhebe göre hareket edileceğini bilmeli ve o konuda gereğini öğrenmeli. Müslümanlara gıybet etmek günahtır. Gıybetten kaçınmalı, diğer ırklardan olan insanlara saygılı olmalı, üstünlük taslamamalı.

İhram kurallarına dikkat etmeli. Yasaklarından kaçınmalı. Tavaf, Sa’y ve Arafat’ta yoğunluk ve kalabalık olduğu için, insanlara saygılı davranmalı, yardımcı olmalı, her hangi bir yanlışlığa sebep olmamalıyız.

Dolayısıyla, hac yolculuğu bir ibadet yolculuğudur. sabirlı olmalı, kimseyi incitmemeli, kalp kırmamalı, mümkün olduğu kadar herkes birbirine saygı ve sevgi bağlarıyla yardımcı olmalıdır. İbadet konusunda da bilemediğimiz konular olursa bizlere yardımcı olacak din görevlileri mevcuttur.